Indiferent de vârsta pe care o avem, vizita periodică la stomatolog trebuie să fie o experiență plăcută care să ne ofere încredere în noi. Din păcate, acest subiect este foarte sensibil și provoacă un sentiment de neliniște pentru foarte multe persoane. Teama de durere este una dintre cele mai comune stări emoționale pe care le resimțim și, de obicei, frica pe care părinții o au cu privire la intervențiile stomatologice, este transmisă cu ușurință copiilor.

Știm că pregătirea copilului pentru prima sa vizită la dentist necesită mult efort din partea ta așa că, am pregătit o listă de trucuri pe care le poți folosi și tu!

1. Folosiți povești

Indiferent de vârsta copilului, dantura sa necesită o atenție sporită fie că vorbim de dințișorii de lapte sau de cei permanenți. Prima vizită a copilului la medicul stomatolog trebuie să aibă loc în jurul vârstei de 2 ani, atunci fiind momentul în care micuțul tău are deja o mare parte din dinți crescuți și trebuie să ne asigurăm că totul este în regulă cu evoluția danturii sale.

Este foarte bine să punem accent pe faptul că la această vârstă, copilul nu are nici o experiență negativă legată de medicii dentiști, nu a trecut prin experiențe neplăcute și nu cunoaște povești care ar putea să îl sperie, așa cum au copiii mai mari, cărora le este frică să mai meargă la orice cabinet stomatologic.

Pentru a ne asiguram că micuțul nostru înțelege ce urmează să se întâmple, este indicat să îl pregătim anterior, vorbind pe înțelesul lui. Putem contura povești prin intermediul cărora copilul să înțeleagă faptul că este foarte important să se spele pe dințișori deoarece pot apărea anumite pete pe suprafața acestora, cariile, care provocă durere. De asemenea, este bine ca cel mic să înțeleareionate de noi. Putem folosi cărticele cu povești în care cogă și faptul că există anumite persoane, medicii dentiști, care se ocupă ca dințișorii lui să fie sănătoși și să nu întâmpine nici un fel de disconfort. Pentru toate acestea ne putem folosi de personajele din basmele lui preferate sau chiar de unele cpilul poate vedea imaginile în care sunt prezentate personaje din lumea medicală transpuse în cea a jocului. Este prioritar să descriem faptul că doctorii sunt personajele bune din poveste astfel, micuții noștri își vor forma o reprezentare corectă a acestora și nu vor ajunge în situația în care să le fie frică de întâlnirea cu medicul dentist.

2. Vizita „în joacă”

Vizita în joacă este un concept inovator și foarte util pe care echipa Charisma Smile l-a adoptat cu rezultate excelente. Vizitarea cabinetului de medicină dentară fără a presupune o intervenție propriu-zisă, îi permite copilului să se acomodeze cu mediul și să manifeste o încredere mai mare în medicul care îl tratează. Prezentarea instrumentelor, a scaunului, a materialelor sau chiar un tur al clinicii poate fi primul pas. Deoarece copiii sunt mai activi si plini de energie in prima parte a zilei, este cel mai bine sa incerci sa programezi vizita la stomatolog dimineata. Evita sa mergi la stomatolog cand copilul este deja obosit sau cand ii este foame.

3. Fiți exemplu

Din nou, este util să amintim despre puterea exemplului în educație. Copiii copiază foarte mult din comportamentul părinților. De aceea, încercați să transmiteți copiilor dumneavoastră obiceiuri orale sănătoase. Lăsați-i să vadă importanța pe care o acordați igienei orale, controalelor periodice la medicul stomatolog și alimentației.

4. Includeți în jocurile zilnice activități care să simuleze vizita la dentist

Atunci când vă jucați împreună acasă încearcă să simulezi un control stomatologic. Puteți să folosiți jucăriile care imită instrumentele folosite de medicii stomatologi și puteți să jucați pe rând rolul dentistului și al pacientului. Este foarte important să îi explici copilului care este rolul fiecăruia, cum trebuie să se comporte, cum trebuie să stea pe scăunel și cât durează cu aproximație consultul. Astfel de jocuri îl vor familiariza pe copil cu procedurile medicale și îi vor crea o impresie bună despre vizitele la stomatolog.

5. Evitați recompensele

De cele mai multe ori, alegem să ne recompensăm micuții ori de câte ori aceștia sunt ascultători și se comportă așa cum ne dorim. În ceea ce privește vizita la medicul stomatolog, nu este indicat să le spunem copiilor noștri că vor primi un anumit obiect după ce vor ieși din cabinet. Atunci când le cerem să nu plângă la dentist și le promitem o jucărie mult dorită sau dulciurile preferate, nu facem decât să inducem ideea că în interiorul cabinetului se întâmplă ceva care provoacă plânsul, durerea sau diconfortul. Psihologii ne recomandă să evităm astfel de abordări. Aceasta cu atât mai mult cu cât promisiunile dulci vor fi în contradicție totală cu sfaturile pe care cei mici le vor primi de la medic (să se spele pe dințișori, să nu mai mănânce așa de multe dulciuri etc.). Ceea ce poți face este să îl feliciți și să îi spui că ești mândră de el pentru că a avut grijă de dințișori așa cum trebuie și pentru că s-a împrietenit cu doctorul.

6. Pregatiti-va pentru o mica criza de plans sau isterie la stomatolog.

Este absolut normal pentru un copil mic sa faca o criza de plans sau de isterie la dentist deoarece  se afla intr-un loc nou necunoscut, in fata unui strain ce urmeaza sa-i faca ceva in gurita cu niste instrumente ciudate.

Nu te panica, cu multa rabdarea si empatie din partea medicului dar si a parintilor, de cele mai multe ori copilul reuseste sa colaboreze foarte bine cu medicul stomatolog.

 

 

 

 

 

 

Cum pregatesti copilul pentru vizita la stomatolog ?

25 noiembrie 2020
Conținutul mesajului
Nr. de telafon
Expediază
Expediază
Formularul a fost expediat - îți mulțumesc.
Te rugăm să îndeplinești toate câmpurile obligatorii!

Programeaza-te ACUM !

Charisma Smile

Charisma Smile